El Centre d’Interpretació del Front del Segre “Ermengol Piró” d’Alcoletge acollirà del 22 al 24 de juliol un curs sobre la Història de la maçoneria espanyola. República, guerra civil i franquisme.

– El curs és obert a estudiants universitaris i a les persones que hi estiguin interessades.
– La realització del curs atorga als universitaris de la UdL 2 crèdits de lliure elecció

La Regidoria de Cultura i Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Alcoletge juntament amb la Universitat de Lleida han organitzat un curs sobre la Història de la maçoneria espanyola. República, guerra civil i franquisme que s’oferirà en la 21a Universitat d’estiu de la Universitat de Lleida.

Per aquesta edició de la Universitat d’Estiu, Alcoletge s’afegeix a les poblacions que habitualment acollien aquesta cita anual, com Lleida, Seu d’Urgell, Àger, Erill la Vall, Tremp, Arbeca i Solsona.

Aquest curs, sota la coordinació del Doctor Jaume Barrull (Universitat de Lleida), comptarà amb la participació dels professors universitaris, Javier Alvarado Planas (UNED), José Antoni  Ferrer Benimeli (Universitat de Saragossa), Juan José Morales Ruiz (UNED), Pere Sanchez Ferré (Universitat Pompeu Fabra), Albert Testart Guri (Universitat de Girona) i Vicent Sampedro Ramo (Universitat de València), així com Marta Prats Ribot (simbologista) i L’Altrange (artista).

El curs es celebrarà al Centre d’Interpretació del Front del Segre “Ermengol Piró” d’Alcoletge, des del dia 22 al 24 de juliol.

Els veïns del municipi poden consultar bonificacions en el preu al Centre d’Interpretació del Front del Segre “Ermengol Piró”, telèfon 973 196725.

Cal recordar que aquest curs és una oportunitat per als estudiants universitaris de la UdL atès que atorga 2 crèdits de lliure elecció.

RESUM DEL CURS

Durant dècades, la trajectòria i l’activitat, cívica i política, de la maçoneria es va moure entre l’opacitat fomentada per la mateixa societat secreta però també per la desinformació, sovint malintencionada, promoguda pels seus enemics. Aquest curs, doncs, dirigit tant a l’estudiantat com a un públic més general, pretén apropar-se a la història de la maçoneria des d’una doble perspectiva: la dinàmica interna de la pròpia societat (principis doctrinals, rituals i construccions culturals); i l’anàlisi de la seva activitat pública, a Espanya i més singularment a Catalunya, al llarg del segle XX, centrant-se principalment en el període de la Segona República i Guerra Civil, un moment històric durant el qual els maçons van desenvolupar un paper polític rellevant. També s’analitzarà la repressió que van sofrir durant el règim de Franco.

PROGRAMA

22 de juliol
10:00 – 10:30 h Inauguració del curs (Jaume Barrull)
10:30 – 12:00 h La maçoneria: una aproximació a la seva història (José Antonio Ferrer)
12:30 – 14:00 h La maçoneria a Lleida (Pere Sánchez)
16:00 – 17:30 h La conspiració judeo-maçònica comunista (José Antonio Ferrer)
17:45 – 19:15 h La maçoneria i els maçons espanyols del segle XX. Els passos perduts (Pere Sánchez)

23 de juliol
10:30 – 12:00 h El discurs antimaçònic en la Guerra Civil espanyola (Juan José Morales)
12:30 – 14:00 h La maçoneria, una societat iniciàtica (Javier Alvarado)
16:00 – 17:30 h La llei de repressió de la maçoneria i el comunisme (Juan José Morales)
17:45 – 19:15 h Les lògies a les bases americanes a Espanya (Javier Alvarado)

24 de juliol
09:30 – 11:30 h La maçoneria dins la lògia de la construcció del règim franquista (Albert Testart)
12:00 – 14:00 h Els simbolisme maçònic (Marta Prats)
16:00 – 18:00 h La maçoneria valenciana durant la Guerra Civil i la repressió a la postguerra (Vicent Sampedro)
18:00 – 20:00 h Com a màxima representació mundial de la Guerra Civil espanyola: El Guernica de Picasso (L’Altrange)

Guanyador_b

Els comentaris estan tancats.