XERRADA SOBRE NEUS CATALÀ,

SUPERVIVENT DELS CAMPS D’EXTERMINI NAZIS

A CÀRREC D’ELISENDA BELENGUER MERCADÉ, HISTORIADORA

La Neus Català reconeguda públicament amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2005, com a Catalana de l’any 2006 i amb la Medalla d’or de la Generalitat de Catalunya aquest mateix any 2015, entre molts altres reconeixements, ens vol transmetre amb la seva experiència, en aquest cas, explicada per la seva amiga, historiadora i biògrafa Elisenda Belenguer, el paper que tingueren aquestes dones en la lluita, especialment les que van participar a la Resistència francesa i les deportades als camps nazis. La seva fita sempre ha estat homenatjar a les seves companyes mortes, als maleïts camps de la mort i la de recuperar i preservar la memòria històrica de totes aquestes dones combatents i víctimes del feixisme.

Una història de vida, la de la Neus, pagesa del Priorat que pels seus ideals comunistes,  de llibertat i justícia social, la van portar a defensar fermament la República militant al PSUC. Va treballar, sobretot, com a infermera a la reraguarda durant la guerra civil espanyola, una situació que la va obligar a fugir a l’exili francès com milers d’altres. Un cop a França, participarà  en la lluita a la Resistència francesa amb l’organització d’un maquis fins a ser, finalment, delatada i detinguda per la Gestapo i deportada als camps d’extermini nazis de Ravensbrück i d’Holleischen, d’on sortí en vida, gràcies a la sort, a la capacitat de resistència i organització. Però, sobretot, a la xarxa, cultura, amistat i solidaritat entre les companyes.  Alliberada i reincorporada a la vida francesa, continuarà implicada en la lluita d’oposició al règim franquista. Portarà propaganda clandestina pel partit comunista des de l’exterior i militarà a la Unión de Mujeres Antifascistas Españolas i a la Unió de Dones de Catalunya, organitzant activitats relacionades amb el foment de la pau i en defensa de la infància i els drets humans.

Avui en dia, continua militant al Partit dels i les Comunistes de Catalunya i és sòcia-fundadora de la Fundació Pere Ardiaca, avui Fundació Revolució Democràtica. Participa com a representant espanyola del Comitè Internacional de Ravensbrück en la defensa, conservació i memòria d’aquest camp dissenyat especialment per a dones. Juntament amb altres persones sensibilitzades amb el tema, la Neus va impulsar el naixement a nivell estatal de l’Associació l’Amical de Ravensbrück, amb la que pretén traspassar el seu compromís i la seva lluita a les noves generacions.

 

 

Elisenda Belenguer Mercadé

 

Categories: General

Els comentaris estan tancats.